Saturday, 17 September 2016

18 September☺

18 September ....
Ada dua peristiwa yang istimewa dari tarikh ini bagi aku☺

Pertama ....
Hari ini hari Faqisha Astilah...Iaitu gambungan nama Asmida Shafina ,Fatin Nasuha dan Nur Aqilah...Hampir lima tahun kami berkawan baik...Tetapi baru empat tahun Faqisha Astilah wujud...

Aku mengenali Fatin Nasuha sejak dari bangku sekolah rendah lagi☺Dahulunya kami bermusuh...Selalu berselisihan pendapat dan tak pernah sehaluan....Tetapi apabila di awal tahun pertama kami menjejak kaki ke bangku sekolah menengah,kami mula berkawan...Mulanya sebab masing-masing tak ada kawan dalam kelas tersebut...Tetapi akhirnya kami mula bersehaluan...Tanpa kami sedar dari dulu,kami saling memerlukan dan saling melengkapi....

Aku mula mengenali Nur Aqilah pada awal tahun 2012...Aku hanya memerhatinya dari jauh kerana tidak mengenalinya kerana dia datang dari sekolah yang berlainan dari aku dan Fatin☺Semasa minggu orientasi bagi pelajar Tingkatan 1,aku ditakdirkan duduk bersebelahan dengannya di dalam dewan...Semasa itu dia berasingan kelas denganku...Dia dengan muka tidak tahu malunya menegurku...Dari situ aku mengetahui namanya dan dari sekolah mana dia datang...Apabila dibuat rombakkan kelas,dia ditakdirkan satu kelas dengan aku dan Fatin...Apabila pertama kalinya kami berada di dalam kelas,ada perlantikkan ketua kelas,penolong and seangkatan dengannya(Perkara Wajib Apabila DiAwal Tahun Persekolahan)...Melalui perlantikan itu kami mula rapat kerana masing-masing pakat berbincang untuk melantik orang...Dia sering ada disaat aky memerlukan dan sentiasa buat aku terhibur dengan sikapnya yang selamba☺

Pada tahun 2013,kami mula berbincang mengenai nama...Akhirnya Faqisha Astilah menjadi pilihan kami...

Kami bertiga sangat rapat sehinggakan ponteng kelas pun bersama...Masa tingkatan 2,memang agak nakal kami di sekolah...Mengukur jalan di bangunan sekolah adalah hobi kami...Sehari tidak melakukannya memang dikira sejarah la...Sampaikan ada satu masa tu,kami tak nak masuk kelas Sejarah(Cikgu Garang) dan kelas Bahasa Inggeris(Cikgu Kuat Bebel) ,kami sanggup menelefon pihak JPAM yang melatih kami Melawan Kebakaran untuk Pertandingan yang akan ada menjemput kami di sekolah...Hahahaha...Nakal....Sehari suntuk kami tidak masuk kelas....Masa tingkatan 2 juga,kami main tepung dalam kelas...Habis satu kelas main...Bila cikgu datang ja,semua pakat lari termasuk aku dan Aqilah...Fatin tidak sempat melarikan diri,dia tertangkap dengan cikgu...Sampai sahaja dibawah,aku dan Aqilah tersedar Fatin tidak mengikuti kami...So dengan rela hati kami naik semula ke atas semata-mata kerana ada sahabat kami yang terkena...

Apabila cikgu tanya siapa yang bawa tepung ke sekolah,kami hanya menyelidungkan fakta sahaja...Hal ini kerana jika diberitahu siapa yang membawa pasti dia itu akan dikenakan hukuman yang lebih berat lagi...Kami mahu kami sama adil diberi hukuman (Aku Lah Yang Membawa Tepung Itu Ke Sekolah😂)....Tutup kes kami dengan mendengar bebelan dari cikgu tercinta....

Dari tahun 2012 hingga 2014,memang muka kami bertiga sahaja yang wajib menyertai Kem JPAM yang diadakan di Sekolah,Pusat Ko mahupun Jabatan Pertahanan Awam Perlis...Dari kem-kem itu banyak kenangan manis dan pahit yang kami peroleh☺Ia terus tersemat di dalam hati...

Pada tahun 2014,aku ditakdirkan berpisah kelas dengan mereka berdua...Pada tahun itulah banyak konflik yang berlaku antara kami...Tetapi alhamdulillah,kami bertahan....

Pada tahun 2015,aku dan Fatin ditakdir menjadi rakan sekelas kembali,manakala Aqilah berasingan kelas dengan kami...Tetapi tidak lama apabila dia diterima masuk ke Kolej Vokasional Kangar dalam aliran Fesyen...Kami berjauhan...Sampaikan berbulan-bulan tidak berjumpa...Tetapi kadang kami berhubung jua melalui Aplikasi Whatsapp...

Alhamdulillah sampai sekarang kami berkekalan...Semoga hubungan kami berpanjangan hingga ke anak cucu...

"Nak kawin serentak boleh tak?😂"

Kedua....
Tarikh ini juga tetapi berbeza tahun aku mula jujur dengan Si Dia mengenai isi hati aku setelah hampir 10 tahun aku pendam...Hebatkan?Sejak tadika aku dah ada perasaan ini?😅

Pada mulanya aku hanya stalknya di Fb sahaja tanpa menjadi Fl nya...

Pada 18 januari 2014
Dia add aku dalam fb...Wooo...Berdebar juga rasanya...Sejak tu kami selalu berchatting...Selalunya hari Ahad jaa...Sbb hari tu dia outing sbb dia dok asrama...Setiap hari ahad ja aku pegang fon tak mahu lepas peluang chat dengan dia...Bila ditanya sibuk ke tak,aku jawab tak walaupun masa tuh aku tengah busy...Sbb apa?Aku nak terus terlakar kenangan kami...Tahu tak?Tengah mandi pun aku pernah chat dengan dia😂Sanggup bawa fon masuk bilik air...Tapi sekarang dah insaf dah...

18/9/2014...
Tarikh aku jujur akan perasaan aku...Sejak itu kami bercinta...Manisnya sepanjang tempoh itu...Walaupun kami tak sama macam pasangan lain,kami tetap happy...Bahkan parent masing-masing tahu☺...

Tahun pertama kami raih bersama...Tetapi tahub ke dua ini,aku raih seorang diri...Sbb apa?Kami dah break...Aku yang gagal pertahankan hubungan kami...Aku gagal...

Semoga dia ingat tarikh ini...Sungguh perasaan aku ke dia tidak pernah berubah...Aku harap dia pun sama walaupun aku rasa dia boleh move on dari aku bila-bila sahaja☺

Setiap masa aku ingat dia...Tak pernah hilang dari ingatan...My parent juga tak tahu akan putusnya hubungan kami...

Rasa sebak didada bila raih sorang-sorang tahun ni...Hrmm...

IMH ,

ILH ...

Sunday, 11 September 2016

Salam Aidiladha

Assalamualaikum ouls....
Apa khabar?sihatkah anda di sana😆
Aku disini ingin mengucapkan selamat hari raya aidiladha😚

So,I rasa macam xraya pun😪Xada mood langsung...Hidup I rasa kosong...Kosong....Kosong bak lagu najwa latif😅Tak rasa suasana tu...Maybe ini just raya haji?

Tak...Ini sbb atas apa yg terjadi dlm hidup I sejak kebelakangan ini...Bila I nk boleh move on sebagai mana dia boleh move on???Kenapa I xboleh hah??Tengok dia bahagia jaa lepas tuh...

It's okay☺Asalkan dia bahagia...Itu dah cukup walaupun disini rasa ummmm...Paham2 jer😅I harap I boleh kekalkan perasaan ini sampai bila2...

Dia pertama dan terakhir...Kalau ada yg tngah nanti xpasti laaa😂Hahahahaha...Gilerrr....

Yg pertama dah tercapai...Dia pertama dalam hidup I...Sejak I 6 tahun lagi😆...Yg terakhir...Allahualam😌

Mengikut kata2 tuh,dalam 6 hingga 8 tahun lagi☺Tapi ntah la kan😂hahahahaha...Hope tercapai...

And alhamdulillah...MA dah xganggu I lagi...Berkat sapa?😒Berkat Mr.P yg bongkarkan semuanya laaa..Dah la lepas tu xmuncul langsung...Biaq I sorang2😒Habis MA kena dgn I...Tapi buat gena,dok hindaq xbgi I lepas segala geram ni...Herghh...Mr.P pun diam...Sakit hati gak...hahahaha...Tapi Xpa dah puas...

Okay...Baru2 ni I ada trial SPM...Mak aih...Susah la jgk bagi level I ni😅Tapi xsangka markah BI I meningkat...Woo...Xsangka😆Markah subjek lain pun alhamdulillah okay lagi.  .I takot result jatuh jaa sbb I xsihat masa exam...Xboleh study...Sakit satu badan😪Tapi alhamdulillah boleh jawab dgn tenang😌

Lusa raya kedua rumah I ada buat kenduri sikit...Korban...Buat xbnyak...Just pnggil kwn2,jiran terdekat dgn adk beradik jeee☺

I buat kek coklat and kek buah-buahan...Finally...I berjaya buat setelah I down😌Ini pun atas permintaan ramai...Tu yg I turun dapor tuh😂Mungkin kali terakhir??No way aihh...ini bukan terakhir...Insyallah...I akan kembali ke dunia masakkan suatu hari nanti☺Wish me luck....

Okay lahh..Geli pulak aku ber-I ni😂
hahahaha....Okay laa...Selamat hari raya....Byee😘


Sunday, 21 August 2016

Tak semuanya indah

Assalamualaikum☺
Ingat aku lagi tak?hahaha...Ala aku yg dulu suka cerita pasai Mr.P tuh😂

18/9/2014
Aku berjaya luahkan perasaan aku ke dia...Semua tuh sbb aku termasuk jerat dia la sehingga aku terpaksa bagi tau...Tapi alhamdulillah kami hidup bahagia...Syukur bakhang😂

7/4/2016
Tarikh lahir aku tu weyh😅Muncul seorang perempuan...Aku beri gelaran MA sudah la nah...Benci dengar...Hahaha...Sejak dia muncul,hidup aku xaman...Ada saja yg terjadi...Nk jadikan kisah,dia ni EX-GIRlFRIEND Mr.P aku tuh🙄...Hahaha..Tragis kan kisah dia...Selama ni Mr.P bohong aku.. Kononnya tak pernah couple la MA tu ja yg suka kt dia laa...Tapi hakikatnya?Wah so sad...Gila aku down masa tuh...Org gila jew xdown😂

30/4/2016
Aku break ngn Mr.P...Tak silap aku dalam sejam lebih ataupun xsmpai sejam kot...Aku yg minx break...Pastu aku yg minx balik...So funny As😂Aku xingat sangat apa yg dia terangkan kat aku sampai senangnya aku maafkan dia...Padahal aku jenis manusia yg susah maafkan kesalahan org lain...Hahaha...Senangkan aku maafkan dia?Lepas tuh kami hidup bahgia semula...

Tetapi sygnya MA sentiasa menghantui aku...Dia cerita kt aku betapa bahagianya mereka couple sebelum ni...Saling bertukar hadiah...Study sekali...Selalu otp...MA nk balik rumah tok dia xsilap,Mr.P yg ikut dia dari belakang...Kononnya nk teman la...Hahaha...Sapa xterasa weyh...Aku ngn Mr.P pun xpenah lalui pengalaman tuh...Bagi hadiah pun melalui org lain...Jumpa pun xpenah...Cakap fon pun,ada kot 2,3 kali😂Hahaaha...But aku pendam semua tuh...Hope Mr.P baca ni dan hadam betul2...

28/7/2016 , 12.58 am
Tarikh keramat yg akan sampai mati aku ingat...Sekali lagi aku minx break dgn dia...Sbb apa?Aku tak tahan weyh...Hampir setiap petang MA buat sight adik2 ngn mak Mr.P...Kononnya dia nk tunjuk yg dia rapat bagai kuku dgn isi dgn family Mr.P...Sedangkan aku?Dok rumah tngok mak tanam bunga😂Aku rasa rendah diri dgn dia...Aku rasa dia layak dgn Mr.P bebanding aku...Lagi satu,aku xpenah tanya Mr.P...Sbb aku lelah dgn segala yg berlaku...Adik dia cerita dekat sepupu aku..Sepupu aku cerita dekat kakyang...Pastu kakyang abaq kt aku...Haaa...paham dak?😅Adik dia kata 'anak patung' yg aku bagi dekat Mr.P semperna birthday dia tu comel...Ehh..Sejak bila aku bgi 'anak patung' dekat dia?Aku penah bagi jam ja kot...Hahaha...Dari situ aku simpulkan ada org lain yg bagi tapi dia guna nama aku...But why me?😢

Okay dah melalut aku ni...Masa aku break dgn dia aku xbgi tau lagi alasan yg tdi tuh...Aku cuma gtaw kata kami xsefahaman...Sbb dia xphm aku...Dia desak aku...Aku rasa tercabar nk mampos...Tu yg aku minx break tuh...Hahaha...So stupid As...Selepas tuh,kami berkawan yg xseberapa kawan💁

14/8/2016
Aku xpasti tarikh ni betoi ka x...Aku terpaksa jujur dgn kakyang kata aku break dh dengan 'adik ipar kesygan' dia tuh...Aku xsangka pula dia msj Mr.P...Dia nak tlg satukan kami balik...Mr.P kata dekat kakyang,dia xkan minx couple dgn aku balik melainkan aku yg minx...Aku hanya diam dan fikirkan langkah yg sesuai...Besok tuh aku p skolah,my bestfriend and my friend suggest aku untuk getback balik dgn Mr.P...Fikir punya fikir aku buat keputusan...

15/8/2016
Aku rendahkan ego aku yg setinggi KLCC ke setinggi rumah aku...Akhirnya dia telah menaikkan lagi ego aku ke setinggi Menara Eiffel😂Sbbnya aku kata aku nk balik ngn dia tpi aku rasa aku xmampu jadi macam yg dia nak...Dia nak aku start dulu semua chatting...Sbb sebelum ni dia ja yg mula chat...Aku kadang2 ja☺So cruel As...Hahaha...Pastu dia kata dia okay ja klu aku nk balik dekat dia.. dari situ aku simpulkan dia mcm xserius dgn aku...Kami akhirinya chatting sebagai seorang kawan😊

Kakyang,dan 2 org kwan aku paksa aku minx getback ngn Mr.P...Bila aku pikir balik ada betoinya juga...Aku yg salah...Aku yg ikot emosi...Aku buang dia...Dulu aku terhegeh-hegehkan dia tapi aku lepaskan dia begitu saja bila dah dapat...

19/8/2016
Kami chat...Dia bagitau aku,sepanjang kami break,3 org dah minx couple ngn dia...Tapu semua dia tolak...Aku xnasihatkan dia untuk terima sbb aku takot dia terlepas dariku😪Sbb dulu aku pernah nasihatkan dia terima seorang budak darjah 6 sbgai adik angkat dia...Dia hadam nasihat aku and terima budak tuh...Aku xmau dia sakitkan hati org lain...Tp skrang,xmungkin aku xbgi dia sakitkan hati org sampai hati aku sakit tngok dia dgn org lain kan?So stupid klu aku buat semua tuh...Lepas tu aku kata klu aku yg minx couple,dia nk terima x...Nk tahu jawapan dia?Dia reject aku weyh...Down gila...Dia kata hati dia dh tertutup...Aku kata aku akan tunggu...Mungkin smpai tahun ni ja...Lepastuh aku akan jadi forever solo...Balasnya apa?Dia tanya sama ada aku akan terima dia 2 tahun lagi x...Huh...Aku xpasti smua tuh...Takot aku lelah masa tuh...Penat menunggu...Bayangkan dah dekat 12 tahun aku simpan perasaan ni...Tambah 2 tahun...Jadi 14 tahun...Sanggup kah aku tunggu selama itu?Sakit😔😓Dan malam tu juga aku jujur dekat dia smua sbb aku minx break kecuali pasai adik dia tuh...Aku tau dalam diam,dia marah aku...Tp dia kata dia xmarah aku...Aku taw salah aku.. salah aku xpenah cerita dekat dia...Aku pendam...Smpai aku xtahan,aku lepaskan dia...First love aku😢Aku kata semua salahkan aku,dia kata mmg salah aku tapi xsalahkan aku...Aku taw aku xakn jumpa laki macm ni lagi...Aku kata aku akan tunggu dia buka semula hati dia untuk terima aku...Selagi aku mampu...Dan aku juga telah bocorkan rahsia terbesar aku dekat dia...Xda sapa tau kecuali dia...Harap dia simpan kemas rahsia tuh...I trust you...Aku jatuhkan ego aku masa tuh...Tp kesannya,maruah aku tercalar bila aku direject...hahahaha..Pity you As...Aku kata aku xkan minx dah dia..Biarlah sekali maruah aku sebagai kaum hawa jatuh di hadapan dia☺

21/8/2016
Pagi aku bangun aku tersedar sesuatu...Aku rasa macam di permainkan...Dia kata dkat kakyang dia akan terima aku klu aku yg minx couple...Dia juga kata dia akan terima aku...Tapu bila aku minx,dia tolak aku...Aku rasa macam dipermainkan...Sakit...Jatuh air mata aku untuk sekian kalinya...Tiba2 aku on wc,dia promot kwn prmpuan dia dgn menggunakan gelaran 'makcik'...Itu gelarana aku dulu...Org lain dah ambik😣I redha...Bengkak mata menangis...Rasa bodoh...Jgn kecam aku...Malam ni,aku on wc juga,aku jmpa moment adik angkat dia tuh ucpa Good night dgn mengunakan nama 'Mabs'...Nama tuh😥Aku yg guna dulu untuk dia...Tp dh ada org yg gunakan untuk dia...

So,untuk apa lagi aku berdiri teguh di situ?Menantikan seseuatu yg xpasti...Posisi aku diambil org...Untuk apa lagi aku bertahan?Dia kekuatan aku suatu ketika dahulu...Sehingga aku boleh mendapat keputusan yg bagus smasa PT3...Tetapi sekarang,dia kelemahan aku...Aku demam bila ingatkan kisah kami dulu...Bertapa lemahnya aku...Mana sikap Tomboi aku dulu?Dah mati ..Aku skrang dah xsekuat dulu...Perkara yg paling aku suka iaitu memasak juga aku mula benci skrang...Hhahaha...


*Aku tulis ni bukan untuk menjatuhkan dia...Tetapi untuk kenangan andai suatu hari nanti aku terlupa...Dan untuk pengajaran buat anak cucu aku nanti...

Pengajarannya...
1 . Kita hendaklah berfikir dahulu sebelum buat keputusan bagi menjamin kita tidak menyesal di kemudian hari...
2 . Kepercayaan dalam suatu perhubungan itu perlu bagi menjamin keharmonian...
3 . Berhentilah berhubung dgn insan yg berniat nak hancurkan hubungan korang...
4 . Jangan pendam masalah sendiri😪
5 . Kejujuran menjamin sesuatu hubungan terjalin lama...

Banyak lagi pengajaran yg dapat kita ambik😊

Dear Mr.P ,
Harap sangat ag baca ni☺
Aku tau kita payah nak bersama balik...
Ag pun susah nak terima balik. .
Tpi ingat balik,kenapa aku senang maafkan kesalahan ag yg lalu dan aku dapat terima ag balik dulu?Padahal kesalahan ag tuh besar juga...Melibatkan kepercayaan,kejujuran dan kesetiaan...Tp knapa bila aku buat slah,sukar untuk ag terima aku balik?Besar sangat ka salah aku?Aku xpasti la...Mungkin besar juga sbb melibatkan kepercayaan dan keraguan...Aku xsalahkan ag...Sbb hati ag dah tertutup dsbbkan ksilapan aku☺Dan jgn salahkan aku andai suatu hari nanti,Hati aku juga aku tertutup☺


Dah la...Panjang sangat aku taip...hahaha...Kepada diluar sana...Jgn marah aku sbb aku telah jatuhkan maruah aku sbgai kaum hawa di depan kaum adam...Maafkan aku...

Kisah hidup kita,xselamanya indah☺


Yg benar ;
ASha MiSha💕
~22/8/2016~